Voor zeilers die wedstrijden willen zeilen is een wedstrijdkalender samengesteld met zowel lokale als landelijke wedstrijden. De wedstrijdzeilers worden begeleid en getraind door de klassetrainers van de DCCA. De gevorderde wedstrijdzeilers worden bovendien intensief begeleid met een eigen trainingsprogramma. Zo kent de klasse door de DCCA georganiseerde klassetrainingen en selectietrainingen, onder leiding van een eigen klassecoach.

De Cadet is bijzonder geschikt om te léren zeilen, omdat de beginnende zeilertjes meegenomen kunnen worden door de meer ervaren zeilers. Bij alle DCCA Squadrons kun je leren zeilen in speciale beginnerslessen.

De Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen en de enige internationaal erkende tweemans jeugd wedstrijdklasse voor deze leeftijd. De Cadet is volledig getuigd met een grootzeil, een fok en een spinnaker. Wat betekent dat je na het leren zeilen in de Cadet elke boot kan zeilen. De boot heeft een steekzwaard en een opklapbaar roer en meet 3m22 in lengte en 1m27 in breedte. De stuurman/vrouw is meestal ouder (vanaf 13 jaar) en leidt de bemanning op (vanaf 7 jaar). Deze interne opleiding is uniek voor een wedstrijdklasse en de ervaring zorgt voor een duidelijke meerwaarde van het team.