De Cadet is bijzonder geschikt om te léren zeilen, omdat de beginnende zeilertjes meegenomen kunnen worden door de meer ervaren zeilers. Bij alle DCCA Squadrons kun je leren zeilen in speciale beginnerslessen.

Al deze beginnerslessen gaan over het plezier van het leren zeilen: zelf op- en aftuigen; theorie; knopen en steken maken; leren zeilen (en omslaan). Dit alles in de vertrouwde omgeving van de eigen vereniging en op de eigen plas.

Vaak is er doorstroming vanuit de Optimist-lessen, want niet ieder kind wil bijvoorbeeld in zijn eentje (blijven) zeilen. Deze beginnerslessen kennen meestal geen wedstrijdelement. Zeilers die willen doorgroeien naar het wedstrijdzeilen beginnen met een clubwedstrijd of een wedstrijdje bij een vereniging verderop. Daarna kun je terecht bij de wedstrijdtrainingen van de DCCA Squadrons.

De Squadrons organiseren door het jaar heen Opstapdagen Cadetzeilen. Kinderen die eens willen meemaken hoe het is om te zeilen in een Cadet krijgen dan de gelegenheid om op te stappen en het Cadetzeilen zelf te ervaren. Deze Opstapdagen leveren de verschillende Cadet Squadrons telkens weer nieuwe leerlingen voor de Cadet-zeillessen, maar ook bemanningen voor wedstrijdteams!

Data voor de opstapdagen en andere zeilevenementen zijn te vinden op de Kalender.