De Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen en de enige internationaal erkende tweemans jeugd wedstrijdklasse voor deze leeftijd. De Cadet is volledig getuigd met een grootzeil, een fok en een spinnaker.

Dat betekent dat je na het leren zeilen in de Cadet elke boot kan zeilen. De boot heeft een steekzwaard en een opklapbaar roer en meet 3m22 in lengte en 1m27 in breedte. De stuurman/vrouw is meestal ouder (vanaf 13 jaar) en leidt de bemanning op (vanaf 7 jaar). Deze interne opleiding is uniek voor een wedstrijdklasse en de ervaring zorgt voor een duidelijke meerwaarde van het team.
Hoewel er nog veel prachtig onderhouden houten Cadetten varen is de nieuwste generatie van polyester en daarmee biedt de Cadetklasse zowel traditie als innovatie met als resultaat de perfecte tweemansboot om te leren zeilen. Of zoals Sven Coster, ex-Cadetzeiler en Olympisch 470-zeiler, vertelde: "Voor mij is in de Cadet mijn droom geboren om ooit naar de Olympische Spelen te gaan."
Ofschoon de Cadet een volledig zeewaardige zeilboot is, wordt er het algemeen gezeild op binnenwater door heel het land. Van IJsselmeer tot Grevelingenmeer, van de Kralingse plas tot De IJssel.