De Cadet is een tweemans wedstrijdzeilboot voor zeven- tot zeventienjarigen en de enige internationaal erkende tweemans jeugd wedstrijdklasse voor deze leeftijd. De Cadet is volledig getuigd met een grootzeil, een fok en een spinnaker. Wat betekent dat je na het leren zeilen in de Cadet elke boot kan zeilen. De boot heeft een steekzwaard en een opklapbaar roer en meet 3m22 in lengte en 1m27 in breedte. De stuurman/vrouw is meestal ouder (vanaf 13 jaar) en leidt de bemanning op (vanaf 7 jaar). Deze interne opleiding is uniek voor een wedstrijdklasse en de ervaring zorgt voor een duidelijke meerwaarde van het team.

Hoewel er nog veel prachtig onderhouden houten Cadetten varen is de nieuwste generatie van polyester en daarmee biedt de Cadetklasse zowel traditie als innovatie met als resultaat de perfecte tweemansboot om te leren zeilen. Of zoals Sven Coster, ex-Cadetzeiler en Olympisch 470-zeiler, vertelde: "Voor mij is in de Cadet mijn droom geboren om ooit naar de Olympische Spelen te gaan."

Ofschoon de Cadet een volledig zeewaardige zeilboot is, wordt over het algemeen begonnen in clubverband op ‘klein water’, bijvoorbeeld de lokale plas. De Cadetklasse is georganiseerd rondom verschillende regio’s of squadrons, gelegen aan of bij een dergelijke plas, waar de zeilers intensief en enthousiast begeleid worden. Ook worden gezamenlijk trainingsevenementen en -kampen voor zowel de beginnende als de meer gevorderde Cadetzeiler georganiseerd.

De Squadrons organiseren door het jaar heen Opstapdagen Cadetzeilen. Kinderen die eens willen meemaken hoe het is om te zeilen in een Cadet krijgen dan de gelegenheid om op te stappen en het Cadetzeilen zelf te ervaren. Deze Opstapdagen leveren de verschillende Cadet Squadrons telkens weer nieuwe leerlingen voor de Cadet-zeillessen, maar ook bemanningen voor wedstrijdteams! Kijk op de Kalender of neem contact met ons op voor de data van de Opstapdagen.